Vitiligo Nasıl Oluşur?
Vitiligoda bağışıklık sistemimiz yanlış programlanarak ciltte bulunan dost melanosit yani cilde renk veren hücreleri ortadan kaldırır.
Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer bölgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herhangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (tiroid, kansızlık vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.
Vitiligo'da hastalıklı bölgeler güneşin etkisiyle çevredeki sağlıklı renk melanosit hücreleri bronzlaşınca ortaya çıkar. Yani güneş vitiligoya neden olmaz sadece belirgin hale gelmesini sağlar.