19 Şubat 2010 Cuma

Vitiligo Hastalıgı

Yalnız özellikle asya ülkelerinde koyu tene sahip olan halk cildini beyazlatmak için çeşitli yöntemler denemiştir sebep açık tenli insanların toplumun üst kısmında olduğu ve zenci koyu tene sahip olan insanların daha alt tabakada olduğu ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığı inanılırdı .











Zenci ırkda 1000 kişide yalnızca 1 görülen bir hastalık olan vitiligo koyu tene sahip olan asyalılar için tanrının onlara verdiği güzel bir hediye olarak düşünülürdü.


vitiligonun tedavi yöntemleri

Vitiligonun Tedavi Yöntemleri

* Repigmentasyon tedavisi

* Fototerapi

* Dar Bant UVB Tedavisi

* PUVA Tedavisi

* Mikrofototerapi (Lumera,BClear,Multiclear)

* İlaç Tedavileri

* Pimekrolimus ve takrolimus

* Topikal kortikosteroid

* Depigmentasyon tedavisi

* Cerrahi (Deneysel) Tedaviler

* Normal deriden sağlam renk hücresi nakli

Vitiligonun Tedavisi

Vitiligoda Tedavi Nasıl Uygulanır


Genel anlamda vitiligo iyileşen ve zamanla tedavi ile geçen bir hastalıktır. Yalnız hasta düzenli olarak tedavi şartlarına uymalıdır. Bazı dermatologlar Güneşin en yoğun saatlerinde dışarı çıkmamayı öneriyor. Bazıları ise çeşitli kremle vucudun sorunlu olan bölgelerine sürülüp yeteri süreyle güneşe maruz bırakılması gerektiğini savunuyor. Böylelikle güneş renk melanosit hücrelerini tekikleyecek ve pigment oluşumunu sağlayacaktır. Dermatoloğunuzun vitiligonuzun yaygınlığına ve sürecine göre sizin için uygun tedaviyi planlayacaktır.

Vitiligo Kalıtsal bir hastalık mıdır

Vitiligo Irsi(Kalıtsal) bir hastalık mıdır?

Hastalığın veya hastalığı taşıyan genlerin Aile bireylerinde bulunması, kişilerde görülme ihtimalini arttırır fakat kesin değildir. Vücudun bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle aktifleştiği anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır.

Modern Tıp Vitiligo için kalıtsal olmayan ve iyileşebilen bir hastalık olarak görüyor.

Bu kişiden kişiye değişşe bile çevre faktörleri veya kronik başka rahatsızlıklarında tekiklediği renk hücre kaybı çeşitli ilaçlarla takviye edilmeli ve alanında uzman bir dermatologa görünülmelidir

Vitiligo Ne siklikla gorulur

Vitiligo Ne Sıklıkla Görülür ?

Dünyada Toplum uzerinde görülme sıklığı %1 ile %4 arasındadır. Vücutta oluşan her beyaz leke vitiligo hastalığına yakalanıldıgı anlamına gelmez. Bu ayrımı yapabilmek için uzman doktor teshisi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere melanosit karşı hastanın vücudundaki bağışıklık sistemi hücrelerinin saldırısı ile başlar

6 Şubat 2010 Cumartesi

Vitiligolu ünlüler

Vitiligolu Unlüler

Efsanevi pop sanatçısı Michael Jackson 1980 yıllarında vitiligo hastalığı ortaya çıkmışdı yalnız o yıllarda bu hastalık için tıp pek bir şey yapamıyordu . Bu sebepten Michael jackson vucudunda yaygın olarak beyaz lekeleri çeşitli kapatıcılarla kapatıyordu.
İlerleyen zamanda beyaz lekeleride ilerleyen Michael jackson vucudun rengini geri kazandıracak tedavi yöntemlerini uygulatmamış vucudunda kalan renkleride kimyasal ilaçlarla açtırmıştır.

5 Şubat 2010 Cuma

Vitiligo Nasil Oluşur

Vitiligo Nasıl Oluşur?

Vitiligoda bağışıklık sistemimiz yanlış programlanarak ciltte bulunan dost melanosit yani cilde renk veren hücreleri ortadan kaldırır.
Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer bölgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herhangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (tiroid, kansızlık vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.
Vitiligo'da hastalıklı bölgeler güneşin etkisiyle çevredeki sağlıklı renk melanosit hücreleri bronzlaşınca ortaya çıkar. Yani güneş vitiligoya neden olmaz sadece belirgin hale gelmesini sağlar.

Vitiligo Nedir

Vitiligo Nedir?

Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden deri hastalığıdır. Günümüzde Modern Tıp Vitiligo için gereken tedavi uygulandığında iyileşen bir hastalık olarak görmektedir.