30 Ocak 2011 Pazar

VİTİLOGO NASIL BİR HASTALIKTIR

Vitiligonun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten hücrelerin (melanosit) kaybına bağlı olarak meydana geldiği düşünülmektedir. Bu hücrelerin hasara uğramasında da kişinin kendi bağışıklık siteminin etkili olduğu ileri sürülmektedir.

Açık renkli alanın çevresinde genelde renk artışı vardır. Renk açıklığının olduğu bölgedeki kıllarda da renk kaybı meydana gelebilir. Her 100 kişiden birinde bu hastalığın olduğu düşünülmektedir. Koyu tenli kişilerde daha belirgindir.

Vitiligo deride renk kaybına uğramış beyaz plaklarla seyreden kronik, genelde ilerleyici kozmetik problem oluşturan bir deri hastalığıdır.

Vitiligo alanlarında deri beyaz görünürken çevresindeki bölgeler normal renktedir ve bu bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki hasar nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür.

Renk kaybı olan bölgeler çeşitli büyüklüklerde ve değişik sınır yapıları içerebilirler. Kimi zaman bir nokta kadar küçükken, kimi zaman el ayası kadar büyük ve hatta tüm deriyi etkilemiş olabilir.


Hastalığın en sık etkilenen bölgeler ise yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el sırtlarıdır. Beyaz bölgeler ultraviyole ışınına karşı hassas olurlar.

Güneş yanıklarından, darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri gelişebilir. Vitiligo birçok hastalıklarla (diabet, anemi, kanser, tiroit bezi hastalıkları.......) beraber görülebilir.

Vitiligo hastalığı ve Michael Jackson

Popun Kralı Jackson, derisinin renk değiştirmesi nedeniyle yıllarca çok ağır eleştirilere maruz kaldı, hakaretlere varan yorumlar yapıldı hakkında.

Michael Jackson gibi her şeyiyle dünya medyası tarafından sıkı takibe alınan bir yıldız hakkında hala bu denli yanlış haberlerin ve yorumların yapılması, bilgi kirliliğinin ulaştığı noktaları gösteriyor.

'Aslını inkar eden haramzadedir' denildi, oysa Michael Jackson'ın 70'lerin sonunda yakalandığı "virtilo" hastalığı, her yüz kişiden birinin başına gelen bir hastalıktı.
Vitiligo konusunda gelişmelerin masaya yatırıldığı, uluslararası tıp kongrelerinde doktorların literatüre soktuğu bir konudur Michael Jackson’un rengindeki bu değişim. Vitiligo Michael Jackson’un vücudunun çoğunu beyazlaştırınca, o da derisinin tüm renginin aynı olması için operasyon yaptırmıştı ve öldükten sonra bile spekülasyonlardan kurtulamadı.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Vitiligo hastaları güneşten korunmalı mı

Bazı tedavi seçenekleri güneş ışığından ya da yapay ultraviyole kaynaklarından belirli ölçülerde yararlanır. Ancak bronzlaşmak vitiligoyu belirginleştirir. Ayrıca vitiligolu deride güneşe karşı doğal savunma yeteneği kaybolmuştur. Bu alanlarda kolaylıkla güneş yanığı gelişebilir. Güneş yanığı, çeşitli çarpma ve sürtmeler, yeni vitiligo alanları gelişmesine neden olabilir. Bu nedenlerle en az 15 faktörlü bir güneş koruyucu devamlı kullanılmalıdır.